:: Zvanična prezentacija naselja Veliko Laole ::
Pocetak javite se Pitaj
Sadržaj

Veliko Laole
O nama
Postanak
Porodice
Telefoni
Odabrano
Novosti
Zanimljivosti
Izbor iz štampe

Free download
Wallpapers
Laolskaskripta
Linkovi
Korisni Linkovi
Prijatelji
E-mail
Web Mail
Kontakt
Diskusije
Statistika

Petrovački pretraživač

Preuzmite naš baner
Pronadjena fibula pčela

RADE M. OBRADOVICPedesetogodisnji poljoprivrednik Rade M. Obradovic iz naselja Veliki Popovac, nedavno su svoju vlastitu zbirku od oko 500 raznih arheoloskih predmeta u svom kucnom muzeju (koji je registrovan pri Narodnom muzeju u Pozarevcu) obogatili su sa jos jednim veoma znacajnim, dosta vrednim i izuzetno starim arheoloskim predmetom.

Naime, ovaj kulturni luconosa i neumorni kulturni poslenik u petrovacko-mlavskom kraju i pravi i istinski sledbenik duha Vuka Stefanovica Karadzica, koji za sebe kaze da je "rodom od Homolja", a koga, inace, mnogi zitelji ovog kraja ne bez razloga nazivaju jos i : "Pesnik Rade" i "Orfej sa Mlave" pre izvesnog vremena je, u ataru svog sela, tj. na povrsini jedne svoje uzorane parcele (i to savim slucajno) pronasao jedan arheoloski predmet, koji je izradjen od bronze i koji svojim izgledom lici i podseca na pcelu. Duzina ove jedinstvene i neobicne bronzane figure iznosi 35 milimetara (sa dodatkom igle) sto ocito govori i potvrdjuje misljenje da je ona svojevremeno bila koriscena i upotrebljavana kao ukras na odelu.

U konsultaciji sa arheologom Draganom Jacanovicem, inace kustosom Narodnog muzeja u Pozarevcu, utvrdjeno je da se radi o predmetu figuralna fibula "Pcela" koja potice iz rimskog perioda (bolje i preciznije receno: iz 3 veka posle Isusa Hrista).

Prilog pripremio
Tomislav Z Vujicic

  | dodaj u favorite | štampajte stranicu |