:: Zvanična prezentacija naselja Veliko Laole ::
Pocetak javite se Pitaj
Sadržaj

Veliko Laole
O nama
Postanak
Porodice
Telefoni
Odabrano
Novosti
Zanimljivosti
Izbor iz štampe

Free download
Wallpapers
Laolskaskripta
Linkovi
Korisni Linkovi
Prijatelji
E-mail
Web Mail
Kontakt
Diskusije
Statistika

Petrovački pretraživač

Preuzmite naš baner
Predmet star oko 6000 godina

PRONADJENA FIGURAPedesetogodišnji poljoprivrednik Rade M. Obradović iz naselja Veliki Popovac, i njegov sin Vladan, inače muški frizer po zanimanju, nedavno su svoju vlastitu zbirku od oko 500 raznih arheoloških predmeta u svom kučnom muzeju obogatili su sa još jednim veoma značajnim, dosta vrednim i izuzetno starim arheološkim predmetom.
Naime, njih dvojica, ovih dana su na arheološkom nalazištu "Belovode" u Velikom Laolu na površini jedne uzorane parcele (i to sasvim slučajno), pronašli ovu, sa slike, praistorisku figuru od pečene gline.
Po mišljenju arheologa Dragana Jacanovića, kustosa Narodnog muzeja u Požarevcu, ovaj, nedavno pronadjeni arheološki predmet predstavlja pravi raritet u arheologiji. Procenjuje se da je on star oko 6.000 godina, a simbolizuje takozvanu "Boginju plodnosti" (u sedećem stavu). Visina ove jedinstvene i neobične figure iznosi "ravno" i "okruglo" 6 santimetara.
Inače, pomenuta kolekcija od oko 500 raznoraznih arheoloških predmeta u kučnom muzeju Radeta Obradovića i njegovog sina Vladana počela je da se pravi i stvara još davne 1968. godine, prošle godine je registrovana pri Narodnom muzeju u Požarevcu (sa kojim oni več godinama dosta plodno i veoma uspešno saradjuju) i u njoj trenutno ima ponajviše predmeta iz antičkog doba, srednjeg veka (a najvredniji predmet u njoj je, svakako, dinar kralja Dragutina iz 1218. godine, koji je u petrovačko- mlavskom kraju imao, pored ostalog, i svoj dosta veliki pčelinjak).

Tekst i snimak
Tomislav Ž Vujičić

  | dodaj u favorite | štampajte stranicu |