:: Zvanična prezentacija naselja Veliko Laole ::
Pocetak javite se Pitaj
Sadržaj

Veliko Laole
O nama
Postanak
Porodice
Telefoni
Odabrano
Novosti
Zanimljivosti
Izbor iz štampe

Free download
Wallpapers
Laolskaskripta
Linkovi
Korisni Linkovi
Prijatelji
E-mail
Web Mail
Kontakt
Diskusije
Statistika

Petrovački pretraživač

Preuzmite naš baner
Neobično stablo kruške


KRUSKAVELIKI POPOVAC. - U dvoristu Radeta M. Obradovica poljoprivrenika I pesnika Iz sela Veliki Popovac , kraj Petrovca na Mlavi, nalazi se, porad drugih stabala raznog voca, I jedno, po mnogo cemu, neobicno stablo kruske.
Bolje I preciznije receno: ovo stablo kruske zasadio je , jos daleke 1876 godine kao 26-godisnjak, Radetov, sad vec pokojni, deda Obrad Milovanovic, koji je umro u svojoj 103. godini zivota (ziveo je od 1852 - 1954 godine) , inace Mesar po zanimanju I aktivan ucesnik srpsko-turskog rata od 1876 - 1878 godine.
Inace, on je to ucinio neposredno pred svoj polazak u srpsko-tursku borbu, da bi ispostovao I da bi ispunio jedan prastari narodni obicaj, koji je bio prisutan u narodu ovoga kraja u to vreme, po kome svaki vojnik uoci svog odlaska u rat treba da zasadi u svom dvoristu makar po jedno stablo nekog rodnog drveta. Takodje pomenuto stablo kruske, koje je visoko 30-ak metara I ciji precnik u njegovom doljnjem delu iznosi oko 80 santimetara, svake godine veoma obilato radja, a njegov prosecan godisnji rod "tezak" je oko 500 kilograma ( a ove godine, verovali ili ne, oko- 1000 kilograma izuzetno kvalitetnih plodova.
Medjutim, I pored toga sto, evo, skoro punih 127 godina gordo prkosi munjama I gromovima , susama I kisama, vetrovima I olujama, mrazovima I snegovima i hrabro odoleva "zubu" vremena I svim zlim "cudima" prirode, ovo neobicno stablo kruske, redovno, u toku svake godine , olista, procveta i rodi I uopste ne pokazuje, bar za sada, neke vidne I posebne znake I tragove svoje dosta duboke starosti.
Da iznenadjenje bude jos vece, valja, na samom kraju, istaci I sledeci podatak: ovom po mnogo cemu neobicnom stablu kruske u naselju Veliki Popovac, nadomak Petrovca na Mlavi, cak ni veoma jak jutarnji mraz pocetkom proslogodisnjeg proleca, kakav u to doba godine nisu uopste zapamtili ni najstariji zitelji ovog kraja gotovo nista nije mogao da naskodi, jer je ono, isto kao I predhodnih godina, a isto tako I protekle godine obilato rodilo.

Tekst I snimak
Tomislav Z. Vujicic

  | dodaj u favorite | štampajte stranicu |