:: Zvanična prezentacija naselja Veliko Laole ::
Pocetak javite se Pitaj
Sadržaj

Veliko Laole
O nama
Postanak
Porodice
Telefoni
Odabrano
Novosti
Zanimljivosti
Izbor iz štampe

Free download
Wallpapers
Laolskaskripta
Linkovi
Korisni Linkovi
Prijatelji
E-mail
Web Mail
Kontakt
Diskusije
Statistika

Petrovački pretraživač

Preuzmite naš baner
Spomenik pčeli

KamenovoKamenovo.- Posto je za 30-ak domacinstva iz Kamenova pcelarstvo glavno, ali ne i jedino zanimanje i da bi se bar na neki nacin, oduzili svojim "krilatim radnicima", koji im donose solidne zarade, jedna grupa odgaivaca "krilatih apoteka" iz ovog naselja u dolini Mlave odlucila da podigne spomenik - pceli.
Ta njihova zejla je ubrzo ispunjena.Pre vise od 5 godina, odnosno na tradicijonalnoj, 7. po redu.pcelarskoj smotri pod imenom "Dani mlavsko-homojlskih pcelara '98", koja je ponikla i koja se redovno, odrzava u selu Kamenovu, otkriven je spomenik-pceli.
Mnogim pcelarima (kao i drugim stanovnicima) u petrovackom-mlavskom kraju, pa cak i u siroj okolini, nije poznat podatak da je ovo spomen-obelezije, jedinstveno znamenje u Evropi, a drugo je u svetu (prvo je postavjleno u Japanu). Inace, ideja o podizanju spomenika pceli, koji je u bronzi uradio Janko Lalic, poznati arhitetka iz homojlskog nasejla Laznice, kod Zagubice, i koji je tezak 215 kg, potekla je od Miroslava Ljubomirovica, 51-godisnjeg pcelara iz Kamenova. On u svom pcelinjaku tenutno poseduje oko150 kosnica dok u celom selu postoji oko 2300 pcelinjih drustava. Pcele se ovde gaje nesto vise od jednog veka.

Autor teksta
Tomislav Z Vujicic

  | dodaj u favorite | štampajte stranicu |