:: Zvanična prezentacija naselja Veliko Laole ::
Pocetak javite se Pitaj
Sadržaj

Veliko Laole
O nama
Postanak
Porodice
Telefoni
Odabrano
Novosti
Zanimljivosti
Izbor iz štampe

Free download
Wallpapers
Laolskaskripta
Linkovi
Korisni Linkovi
Prijatelji
E-mail
Web Mail
Kontakt
Diskusije
Statistika

Petrovački pretraživač

Preuzmite naš baner
Duplo više košnica nego stanovnika

KAMENOVO. - U tisini zivopisnih i sumovitih obronaka Homoljskih planina smestilo se, na trecem kilometru puta koji od Petrovca na Mlavi vodi prema Pozarevcu, selo Kamenovo, koje, po poslednjem popisu stanovistva u Republici Srbiji, broji ukupno 316 domacistava i oko 1230 zitelja.
Pokretni pcelinjakPored poloprivrede, u ovom lepom, naprednom i sloznom selu i pcelarstvo ima van svake sumlje, svoju zaista vrednu i zaista dosta dugu tradiciju, tj. njegovi vredni i slozni mestani gaje "krilate apotekare" nesto vise od jednog veka.
I kad je o pcelarima iz Kamenova rec, valja odmah istaci i podatak da je veoma malo onih domacinstava u ovom naselju koja nemaju pcele, a njih 30-ak su dosta veliki proizvodjaci meda i ostalih pcelinjih prizvoda: mleca, polena i propolisa.
Inace, glas najboljih pcelara ( i to vec dugi niz godina ) sa punim pravom uzivaju: Miroslav D. Ljubomirovic, Milos Milojkovic, Vujadin Djordjevic, Jovan Milic i drugi odgajivaci "krilatih radnika", odnosno pcela.
Medjutim, kad je rec o pcelama i o pcelarstvu uopste, valja istaci i to da je ovo selo u mlavskoj opstini Petrovac, i pravi svojevrsni rekorder i to ne samo na podrucju celog Homolja, Mlave, Stiga, Zvizda, Resave i Pomoravlja vec i u siroj okolini, a mozda cak i na teritoriji citave republike Srbije. Bolje i preciznije receno: u njemu trenutno ima oko 30 veoma aktivnih pcelara, od kojih je vecina uclanjena u Drustvo pcelara "Mlava" u Petrovcu na Mlavi, a koji tenutno poseduju "samo" i "okruglo" 2.500 svojih pcelinjih drustava.
Jednom recju: na svakog zitelja naselja Kamenova, koje u poslednje vreme mnogi stanovnici ovog dela Srbije ne bez razloga nazivaju i jos "najsladje selo u Srbiji", dolaze, u proseku, verovali ili ne, po - 2 kosnice.

Na slici:
Miroslav D. Ljubomirovic koji u svom
pcelinjaku na tockovima poseduje oko 150 pcelinjih drustava.

Tekst i snimak
Tomislav Z. Vujicic

  | dodaj u favorite | štampajte stranicu |