:: Zvanična prezentacija naselja Veliko Laole ::
Pocetak javite se Pitaj
Sadržaj

Veliko Laole
O nama
Postanak
Porodice
Telefoni
Odabrano
Novosti
Zanimljivosti
Izbor iz štampe

Free download
Wallpapers
Laolskaskripta
Linkovi
Korisni Linkovi
Prijatelji
E-mail
Web Mail
Kontakt
Diskusije
Statistika

Petrovački pretraživač

Preuzmite naš baner
Svirala sa grane

Zivko M. DragomirovicMELNICA.-Puih 66 godina Zivko M Dragomirovic 78-godisnji poljoprivrednik iz sela Melnice, kod Petrovca na Mlavi, svira na jednom veoma neobicnom muzickom "instrumentu", koji on uopste ni od koga kupuje, vec ga dobiva na poklon, tj. daruje mu ga sama priroda, a koga iam na pretek i u pravom izobilju. Rec je naime, o "svirali" sa grane, ili, jos bolje receno, o- listu!
Svoju "svirku" u list ovaj zivahni, krepki i neumorni starac , koji uopste ne priznaje svoje godine i koji je gotovo uvek vedrog i nasmejanog lica, zapoceo je jos od svoje 12 godine, odnosno jednog dosta davnog dana, kada mu je njegov, sada vec pokojni, otac Milutin potpuno zabranio njegovo dotadasnje siranje na violini.
Ovaj vremesni Homoljac, koji vec uveliko "trosi" 8. deceniju svog zivota, da sada je svirao na listovima raznoraznog listopadnog i zimzelenog drveca, ali su, po njegovim recima, najbolji od svih, ipak, listovi bagrema, brsljana i kruske, a njegov sopstveni rekord u neprekidnom sviranju u list, verovali ili ne, "samo" i "okruglo" 30 minuta!
Zivko M. DragomirovicInace, svirajuci na ovom veoma neobicnom "instrumentu", Zivko M Dragomirovic je do sada ucestvovao na brojnim i raznim zabavnim , kukturnim i turistickim manifestacijama, smotrama i takmicenjima na podrucju Homolja, Mlave, Stiga, Zvizda, Resave i Pomoravlja, kao i siroj okolini, na kojima je osvajao i dosta veliki broj diploma, zahvalnica, nagrada i priznanja, a gostovao je i u nekoliko evropskih zemalja i to: Nemackoj, Svajcarskoj, Austriji, Madjarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, kao i u svim republikama bivse SFRJ.

Na pitanje dokle ce svirati na "svirali" sa grane, uz smesak, kratko odgovara:
"Pa sviracu u list dok budem ziv"

Tekst i snimak
Tomislav Z Vujicic

  | dodaj u favorite | štampajte stranicu |