:: Zvanična prezentacija naselja Veliko Laole ::
Pocetak javite se Pitaj
Sadržaj

Veliko Laole
O nama
Postanak
Porodice
Telefoni
Odabrano
Novosti
Zanimljivosti
Izbor iz štampe

Free download
Wallpapers
Laolskaskripta
Linkovi
Korisni Linkovi
Prijatelji
E-mail
Web Mail
Kontakt
Diskusije
Statistika

Petrovački pretraživač

Preuzmite naš baner
Muzej tikava

Mile StojilovicTABANOVAC. - Da se, kojim slucajem, nadjete u vrtu Mileta S. Stojilovica, 50-godisnjeg nastavnika biologije iz naselja Tabanovac sasvim je sigurno da biste pomislili da ste u nekoj bajci ili, jos bolje receno, pomislili biste da se nalazite u -"Zermlji cuda"!
Ovaj prosvetni radnik u svom vrtu, koji po mnogo cemu lici ili podseca na pravu botanicku bastu u koju je do sada sakupio i gaji oko 500 vrsta sa oko 1000 sorti voca, povrca, ukrasnih, lekovitih, zacinskih i medonosnih biljaka, od kojih su mnoge dosta retke i po mnogocemu su dosta neobicne, a koje poticu iz svih krajeva nase zemlje i iz brojnih drzava i sa raznih kontinenata.
Inace, ovaj izuzetno veliki zaljubljenik u vocarstvo, povrtarstvo i cvecarstvo (mnogi zitelji ovog kraja ne bez razloga ga nazivaju i- "Homoljski Micurin"!), koji stalno radi kao nastavnik biologije u Osnovnoj skoli "Sveta Mihajlovic" u obliznjem selu Burovcu, nedavno je, u okviru svoje takozvane "botanicke baste" otvorio i neobican muzej tikava, koji je, van svake sumlje, jedinstven u citavom svetu.
Tikve u muzejuNaime, u jednoj prostoriji u njegovoj porodicnoj kuci izlozeno je oko 500 raznoraznih "eksponata". U ovom muzeju tikava mogu se, pored ostalig, videti jos i : etnoloska zbirka predmeta od plodova tikve "sudovnjace", zbirka varijateta i formi suvih plodova tikve "lagenarije" (tj.tikve "sudovnjace"), plodovi raznih vrsta tikava, uramljene fotografije raznoraznih tikava, zbirka islikanih plodova tikve i veci broj narodnih umotvorina o tikvama.
Dulek 108 kgMedjutim, kad je rec o tikvama, valja istaci i to da je Mile pre nekoliko godina , pored ostalih svojih knjiga, napisao i stampao dosta neobicnu i veoma zanimljivu knjigu koja je, svakako, jedinstvena u Srbiji, a koju je naslovio "Tikve - hrana, lek i ukras". U ovoj interesantnoj i veoma korisnoj knjizi opisane su botanicke osobine, raznovrsnost, hranljiva i lekovita svojstva tikava, kao i gajenje kultivisanih vrsta tikava. Inace, osim njene upotrbne vrednosti, odnosno kao naucne literature iz oblasti povrtarstva, ovu knjigu mogu koristiti, pored ostalih, cak i kulinari, zbog, pre svega, mnostva recepata koje ona sadrzi, a u njoj je opisan i nacin kalemljenja lubenice na tikvi "sudovnjacui".
Uz sve ovo, valja, na samom kraju, spomenuti jos i podatak da je ovaj "Homoljski Micurin", koji se, pored ostalog, vec godinama dosta aktivno i veoma uspesno bavi i selekcionarskim radom, i dugogodisnji je clan Drustva ljubitelja tikava, a namerava da (najverovatnije u toku prve polovine naredne godine) u svom dvoristu, podigne, verovali ili ne cak i - spomenik tikvi!

Tekst i snimak
Tomislav Z Vujicic

  | dodaj u favorite | štampajte stranicu |